czwartek, 24 maja 2012

Pain au Levain - metoda Fendu


W ostatnich dniach zakwas mi się namnaża, bo siedząc w domu mogę sobie zagniatać i wypiekać do woli
Dziś przepis na chleb na zakwasie pszennym formowany metodą fendu 
Znaleziony na blogu Tatter i jak zawsze mistrzowski.
Bardzo smaczny, miękki, delikatny w smaku, bardzo długo pozostaje świeży 
Metodę zwijania pooglądałam sobie tutaj
ależ ten Pan ma sprawne ręce ;)

Biały chleb na zakwasie - metoda fendu

1000 g mąki pszennej chlebowej
60 g maki pszennej razowej
60 g mąki żytniej chlebowej
680 gr wody
300 g pszennego zakwasu ( użyłam zakwasu o hydracji 80 % )
28 g soli
10 g drożdży świeżych

Maki wymieszać w dużej misce, wlać wodę i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, zostawić na 20 minut w celu autolizy. Dodać zaczyn i sól, zagniatać około 5 minut, aż gluten będzie średnio rozwinięty.
Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny składając co 30 minut, aby odgazować ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części - każda około 700 g, zawinąć w kule i odstawić na 15 minut.
Kulę układamy na omączonym stole gładka stroną w dół, posypujemy mąką i w środek kuli wciskamy wałek do ciasta rolując go aby powstał krater na 5 cm. Zwijamy obie części do siebie i układamy w koszu wyłożonym ściereczką kraterem w dół ( filmik powyżej pokazuje dokładnie jak to wykonać )
Bochenki zostawić do rośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Bochenki wyłożyć na deskę obsypaną mąką tak aby krater był na wierzchu, zsunąć na gorąca blachę w naparowanym piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.





1 komentarz:

  1. co następny to piękniejszy! ale Ty już chyba wyczerpałaś limit na pieczenie chleba w tym tygodniu, nie kuś więcej ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis